Vakantie met je hond in Frankrijk: vakantiehuisjes + reistips!

Frankrijk behoort tot de populairste vakantiebestemmingen van Nederlanders en dat is ook niet zo gek. Het is een groot land met een gevarieerde natuur en veel bezienswaardigheden. Ook met je hond kun je prima op vakantie in Frankrijk; lekker samen wandelen door de bossen en bergen of ravotten op het strand bijvoorbeeld. Als je op vakantie wilt met je hond in Frankrijk, is het natuurlijk wel goed om je vooraf in te lezen in de regels en gebruiken omtrent huisdieren. Ook zul je een verblijfplaats, zoals een vakantiehuisje waar je met je hond mag overnachten, in Frankrijk moeten vinden. Om je op weg te helpen bij het plannen van je vakantie met hond in Frankrijk, hebben we een aantal leuke vakantiehuisjes verzameld en tips en regels voor honden in Frankrijk op een rijtje gezet.

Waar verblijf je tijdens je vakantie in Frankrijk?

Als je hond mee naar Frankrijk gaat, kun je op verschillende manieren overnachten. Je kunt bijvoorbeeld een particulier huisje huren waar honden welkom zijn; soms hebben deze vakantiehuizen zelfs een omheinde tuin waar je hond los mag lopen. Je kunt ook kiezen voor een vakantiepark waar alle voorzieningen in de nabije omgeving aanwezig zijn. Een andere optie is een camping in Frankrijk waar honden welkom zijn. In veel gevallen mogen honden mee op de camping in Frankrijk en betaal je een klein extra bedrag voor je trouwe viervoeter.

Vakantiehuisjes in Frankrijk waar je met hond welkom bent

Waar je ook met je hond naartoe wilt in Frankrijk, vrijwel overal zijn leuke hondvriendelijke huisjes en appartementen te vinden. Soms moet je alleen wel even zoeken. Om je op weg te helpen, hebben wij alvast een aantal leuke vakantiehuizen uitgezocht waar je met hond welkom bent.

Vakantiehuis Bretagne aan zee met hond

Omgeving: Pont l’Abbé, Bretagne
Aantal personen: 6
Aantal slaapkamers: 3
Aantal honden: 1
Tuin: Ja, 4000 m2 zonder omheining
Vanafprijs: €909,- per week

met hond in Bretagne

Dit prachtige vakantiehuis in Frankrijk waar je hond ook welkom is, staat ook een bijzonder idyllische plek. Het huis staat op een stuk grond van 4000 m2 waar verder alleen het huis van de eigenaren staat. Je hebt een geweldig uitzicht over de zee en al het groen rondom het vakantiehuis. Het huis is geschikt voor 6 personen en je mag 1 hond meenemen. Je kunt hier helemaal tot rust komen, maar je kunt in de omgeving ook van alles ondernemen en de mooie oceaanstranden van Bretagne verkennen met je hond.

Vakantiehuis bij zee Normandië in Frankrijk met hond

Omgeving: Calvados, Normandië
Aantal personen: 2
Aantal slaapkamers: 1
Aantal honden: 1
Tuin: Ja, met omheining
Vanafprijs: €439,- per week

bij zee met hond in normandië

Ook dit huisje in Normandië in Noord-Frankrijk is een mooie plek om met je hond te verblijven. Het is een vrij eenvoudig huisje van slechts 30m2 groot met een ruime omheinde tuin met hek van 150 cm. Dit maakt dit vakantiehuisje ook geschikt voor honden die de neiging hebben om in hun eentje op avontuur te gaan. Je bevindt je op slechts 400m van het strand er is in de omgeving veel te doen qua sportieve activiteiten en historie uit de Tweede Wereldoorlog.

Sfeervol vakantiehuis Normandië in Frankrijk met hond

Omgeving: La Manche, Normandië
Aantal personen: 2
Aantal slaapkamers: 1
Aantal honden: 1
Tuin: Ja, met omheining van beplanting
Vanafprijs: €299,- per week

sfeervol met hond in la manche

Als je met je hond op vakantie wilt naar Normandië in Frankrijk is dit een prachtig verblijf. Dit mooie vakantiehuis is gebouwd in 1900 en beschikt over heel veel authentieke elementen en een bijzonder sfeervolle inrichting. Je mag 1 hond meenemen en er is een tuin van 200 m2 waar je gebruik van mag maken. Door de bebouwing en beplanting is het besloten, maar niet volledig omheind. Vanaf het vakantiehuis ben je snel bij de kust, zodat je lekker met je hond over het strand kan struinen.

Vakantiehuisje Opaalkust in Frankrijk met hond

Omgeving: Wimereux, Opaalkust
Aantal personen: 4
Aantal slaapkamers: 2
Aantal honden: 2
Tuin: Ja, met omheining
Vanafprijs: €889,- per week

huisje opaalkust met hond

Dit hondvriendelijke vakantiehuis staat aan de mooie Opaalkust in Frankrijk. Het huis is goed uitgerust en er is ruimte voor 4 personen. Je mag in dit vakantiehuis in Frankrijk 2 honden meenemen. Er is een omheinde tuin waar je hond veilig kan spelen of in het zonnetje kan liggen. Verder ben je op loopafstand van het strand en is er in de omgeving veel te doen. Je kunt mooie steden als Wimereux bezoeken en er in de omgeving veel te vinden uit de Tweede Wereldoorlog.

Romantisch vakantiehuis Limousin in Frankrijk met hond

Omgeving: Le Moulin de la Farge, Limousin
Aantal personen: 2
Aantal slaapkamers: 1
Aantal honden: 2
Tuin: Ja, met lage omheining
Vanafprijs: €420,- per week

romantisch huisje met hond in limousin

Als je op zoek bent naar een rustige plek midden in de natuur dan is dit vakantiehuisje in de Limousin in Frankrijk perfect. Het is een eeuwenoud huisje dat heel stijlvol gerenoveerd is en van alle gemakken is voorzien. Dit romantische huisje in Frankrijk is geschikt voor 2 personen en je mag 2 honden meenemen. De omgeving is erg mooi en rustig en je kunt hier heerlijk wandelen met je hond(en).

Groot hondvriendelijk vakantiehuis in de Provence Alpes Cote d’Azur

Omgeving: Cagnes-Sur-Mer, Provence-Alpes-Côte d’Azur
Aantal personen: 9
Aantal slaapkamers: 4
Aantal honden: 2
Tuin: Ja, met omheining
Vanafprijs: €1022,- per week

hondvriendelijk huis Provence Alpes cote d'azur

Dit grote vakantiehuis in de Provence in Frankrijk is geschikt voor maximaal 9 gasten en 1 hond. Het is een luxe vakantiehuis waar je goed kunt vertoeven en helemaal tot rust kunt komen. Vanuit het huis en de verschillende terrassen heb je een prachtig uitzicht en kun je heel ver kijken. Er is een zwembad aanwezig waarvan je gebruik mag maken voor een frisse duik. De omgeving is erg mooi en het is in de Provence vaak heel mooi weer.

Vakantieparken met hond in Frankrijk

Naast een verblijf in een particulier vakantiehuis, kun je met je hond in Frankrijk ook een huisje huren op een vakantiepark. Dit heeft als voordeel dat er vaak allerlei voorzieningen aanwezig zijn op het park zelf, je meer aanspraak hebt én er vaak extra services geboekt kunnen worden. Een eventueel nadeel is dat het op een vakantiepark vaak een stuk drukker is. Als je tijdens je vakantie liever de rust opzoekt, kan het zijn dat een huisje huren in Frankrijk bij een particulier beter bij je past. Er zijn heel veel vakantieparken in Frankrijk om uit te kiezen en meestal zijn honden welkom in bepaalde accommodaties. 

Hondvriendelijke campings in Frankrijk

Frankrijk is echt een kampeerland en veel Nederlanders trekken dan ook elke zomer met hun sleurhut richting het gevarieerde Franse landschap. Op veel campings ben je met hond welkom, zolang hij aangelijnd is. Vaak betaal je een kleine toelage per nacht voor je trouwe viervoeter. Je kunt op veel campings in Frankrijk ook een accommodatie huren, zoals een tent, stacaravan of chalet.

Reistips voor je vakantie in Frankrijk met hond

Frankrijk is een geweldig land om samen met je hond te verkennen. Als je te gast bent in Frankrijk is het natuurlijk wel zo netjes om je aan de regels te houden en rekening te houden met de gebruiken van de Fransen. Hieronder vertellen we je waar je om moet denken als je je hond mee neemt naar Frankrijk.

Restaurants en cafés

Hoewel de meeste Fransen geen problemen hebben met honden, is het niet vanzelfsprekend dat je hond overal mee naartoe mag. Als je uit eten wilt en je hond mee wilt nemen, is het bijvoorbeeld handig om vooraf even te bellen. Op een terras mag je je hond doorgaans gewoon meenemen. 

Reisdocumenten en invoerregels

Als je je hond mee neemt naar Frankrijk is het verplicht om een EU paspoort voor gezelschapsdieren voor je hond mee te nemen. Ook moet hij natuurlijk gechipt zijn, maar dat is in Nederland sowieso verplicht. In het paspoort staan ook de vaccinaties van je hond. De rabiës (hondsdolheid) enting is verplicht.

Honden van de eerste en tweede categorie waak- en verdedigingshonden zijn over het algemeen niet welkom in Frankrijk. Onder bepaalde (strikte) voorwaarden is het mogelijk om honden met een in Frankrijk erkende stamboom wel in te voeren, maar voor een vakantie van een paar weken is dit praktisch onmogelijk.

Veilig vervoer

Het is in Frankrijk niet verplicht om je hond in een autobench te vervoeren of om een autogordel voor honden te gebruiken. Het mag echter niet zo zijn dat je hond hindert tijdens het autorijden. Om dit te voorkomen, kun je je hond dan ook het beste wél in een autobench, achter een hondenrek of met een hondenautogordel vervoeren.

Lees ook: Zo kies je de beste autobench voor jouw hond

Vlooien, teken en ontworming

Waar je ook verblijft tijdens je vakantie met je hond in Frankrijk; je doet er goed aan je trouwe viervoeter tegen parasieten te beschermen. Sowieso is het netjes om ervoor te zorgen dat je geen vlooien mee neemt naar je vakantieverblijf, niemand zit te wachten op een vlooienplaag. Daarnaast kunnen er in Frankrijk andere ziektes worden overgedragen via teken én komt vossenlintworm voor. Voor jou eigen veiligheid, die van de mensen om je heen én je hond kun je het beste ruim van tevoren ontwormen en ontvlooien.

Lees ook: Wat is het beste middel tegen vlooien en teken bij honden?

Loslopen

Je hond los laten lopen is in Frankrijk minder gebruikelijk dan in Nederland. Zeker in de bebouwde kom wordt verwacht dat je hond altijd aan de lijn is, tenzij je je in een losloopgebied bevindt. Dit wordt dan duidelijk aangegeven met bordjes. Buiten de bebouwde kom mag je hond ook los als er niks wordt aangegeven. Het wordt dan wel gewaardeerd als je je hond bij je roept wanneer je andere mensen of dieren tegenkomt. Veel Fransozen associëren honden met jacht- en waakhonden en zijn er bang voor. 

In het voorjaar hebben veel wilde dieren jongen en mag je hond helemaal niet loslopen. Hou hem dus in ieder geval van maart tot mei aan de lijn. In andere perioden is het verstandig om sowieso een hondenriem bij je te hebben, zodat je je hond kunt aanlijnen als je iemand tegenkomt of wanneer je wordt aangesproken op je loslopende hond.

Lees ook: Zo kies je de beste hondenriem voor jouw hond

Temperaturen

In de zomer kan het in Frankrijk een stuk warmer worden dan in Nederland en in de winter ligt er in de bergen sneeuw. Als je op vakantie gaat met je hond in Frankrijk is het daarom goed om rekening te houden met de temperaturen. Honden kunnen bij hoge buitentemperaturen snel oververhit raken en dat kan ernstige (zelfs dodelijke) gevolgen hebben. Ga bij warm weer niet midden op de dag wandelen, maar bijvoorbeeld ‘s ochtends of ‘s avonds. Als je hond het snel warm heeft, kun je een koelmat AL meenemen. 

In de winter hebben sommige honden een hondenjas nodig om warm te blijven. Onderschat dit niet, als jouw hond in Nederland al bibbert wanneer het wat frisser wordt, heeft hij tijdens een vakantie naar de sneeuw zeker een hondenjas nodig. Hondenrassen met lang haar hebben soms ook last van sneeuwklompjes onder hun poten, dit kan erg pijnlijk zijn. Je kunt dit proberen te voorkomen met vaseline of hondenschoenen.

Lees ook: Wat zijn de beste hondenschoenen voor jouw hond?

Paklijst vakantie met hond Frankrijk

Als je met je hond naar Frankrijk op vakantie gaat, moet je niet alleen spullen voor je jezelf inpakken, maar ook voor je hond. Hieronder hebben wij alvast een aantal dingen op een rijtje gezet om niet te vergeten.

Conclusie over op vakantie met hond naar Frankrijk

Je hond mee naar Frankrijk nemen voor een mooie vakantie kan prima. Er zijn voldoende vakantiehuisjes in Frankrijk waar je hond welkom is en Frankrijk is voor zowel jou als je hond(en) een prachtige omgeving om op avontuur te gaan. Je hebt er hoge bergen, heuvels, bossen, velden met lavendel, zee en heel wat kilometers strand. Zorg er wel voor dat je je goed voorbereid voor je met je trouwe viervoeter naar de Franse zon vertrekt. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan, heb je genoeg spullen mee voor je hond en kun je optimaal genieten.