Beste kauwspeelgoed hond

Zo kies je het beste kauwspeelgoed voor je hond

Kauwen is goed voor het gebit en tandvlees van je hond en werkt daarnaast stressverlagend. Daardoor is het ook heel goed voor de mentale toestand van je trouwe viervoeter. Wat het beste kauwspeelgoed voor jouw hond is, hangt er onder andere vanaf hoe groot je hond is, hoe hard hij kauwt en hoe oud hij is. Kauwspeelgoed voor een puppy is bijvoorbeeld zachter dan kauwspeelgoed voor een volwassen hond. Daarnaast is elke hond anders. Het kauwspeelgoed dat jouw hond leuk vindt, vindt een andere hond misschien helemaal niks. Om je te helpen het beste kauwspeelgoed voor jouw hond te vinden, hebben we onze favorieten op een rijtje gezet. Ook vertellen waar je op moet letten bij het kopen van kauwspeeltjes voor je hond. 

In dit artikel:

Top 10

1. Nylabone Big Chew kauwbot – kipsmaak

Nylabone Big Chew kauwbot - kipsmaak

Het beste kauwspeelgoed voor je hond is volgens ons de Nylabone Big Chew. Dit kauwspeeltje is geschikt voor honden vanaf 23 kg, maar Nylabone heeft ook geschikte kauwspeeltjes voor kleinere honden. Het speeltje is gemaakt van sterk nylon en zorgt voor langdurig kauwplezier. Het lijkt op een echt bot en smaakt naar kip, waardoor honden extra gemotiveerd worden om hun kauwdrift hierop los te laten.

Een Nylabone is veilig in gebruik, als je hond toch een deeltje doorslikt, kan dit geen kwaad. Om de Nylabone weer netjes en schoon te krijgen, hoef je hem alleen maar even in kokend heet water te leggen.

Je kunt dit kauwspeelgoed bij de volgende webshops bestellen

2. Kong Extreme Bal – Hondenspeelgoed

Kong Extreme Bal - Hondenspeelgoed

Als je hond gek is op balletjes, maar ze in no-time uit elkaar trekt, is de Kong Extreme Bal perfect. Dit kauwspeeltje heeft de vorm van een bal, maar is sterk genoeg om uitgebreide kauwsessies te weerstaan. Het kauwspeeltje voor je hond is gemaakt van sterk rubber en verkrijgbaar is twee maten.

De maat S heeft een doorsnede van 6 cm en als je voor maat M/L kiest, krijg je een bal van 8 cm in doorsnede. Dit speeltje is ideaal voor honden die van apporteren houden en graag kauwen.

Je kunt dit kauwspeelgoed bij de volgende webshops bestellen

3. Beeztees Sumo Play Dental

Beeztees Sumo Play Dental

De Sumo Play Dental van Beeztees is een perfect kauwspeeltje om je hond een tijdje mee zoet te houden. Je kunt er namelijk koekjes of paté instoppen. Door erop te kauwen, komt het lekkers uit het speeltje. Tijdens het kauwen komen de tanden van je hond langs de nopjes en worden daardoor keurig schoongepoetst.

Tegelijkertijd wordt het tandvlees gemasseerd. Door de aparte vorm is het ook een leuk speeltje om te apporteren, hij stuitert namelijk onvoorspelbaar alle kanten op. Je kunt kiezen uit een oranje of een groen exemplaar en er zijn verschillende maten beschikbaar.

Je kunt dit kauwspeelgoed bij de volgende webshops bestellen

Waarom kauwspeelgoed voor je hond

Van nature heeft een hond de behoefte om te kauwen. In het wild doen ze dit nadat ze een prooi gevangen en opgegeten hebben. Ze kauwen dan op de overgebleven botten. Op deze manier worden hun tanden gereinigd en hun tandvlees gemasseerd, waardoor de doorbloeding gestimuleerd wordt.

Dit is echter niet de enige reden waarom kauwen belangrijk is. Kauwen zorgt er namelijk ook voor dat het stresslevel van je hond daalt. Nou hoeven onze huishonden natuurlijk niet te jagen, dus die stress hebben ze als het goed is niet. Maar er zijn natuurlijk wel een heleboel andere factoren die stress kunnen veroorzaken en dat is ook helemaal niet erg; dat hoort bij het leven. Het is alleen wel belangrijk dat die stress weer voldoende afgebouwd wordt. Daar kan kauwen heel goed bij helpen. Veel honden worden heerlijk rustig en ontspannen door regelmatig te kauwen.

Soorten kauwspeelgoed voor honden

Je kunt kiezen uit verschillende soorten kauwspeelgoed voor je hond. Het is niet zo dat de ene soort beter is dan de andere, het hangt vooral van persoonlijke voorkeur af wat het beste kauwspeelgoed voor jouw hond is. Hieronder vertellen we iets meer over de meest voorkomende soorten kauwspeelgoed voor honden.

Bot met smaakje

Dit kauwspeelgoed voor je hond is gebaseerd op een echt bot, maar gaat veel langer mee. Vaak lijken ze qua uiterlijk ook echt op een bot en is er een aantrekkelijke smaak toegevoegd. Vaak is dit een vleessmaak, zoals kip of bacon. Het bekendste merk dat deze duurzame kauwspeeltjes voor je hond maakt, is Nylabone. Dit merk heeft een zeer ruim assortiment aan kauwspeelgoed in verschillende smaken en vormen. Ook speciaal voor sterke kauwers en voor puppy’s heeft Nylabone kauwspeelgoed.

Kauwspeeltje met vulmogelijkheid

Het bekendste kauwspeelgoed waar je lekkers voor je hond in kunt stoppen is de Kong Classic. In dit sterke rubberen kauwspeeltje voor je hond kun je bijvoorbeeld koekjes of speciale vulling stoppen. Ook kun je er zelf je creativiteit op loslaten en er pindakaas, yoghurt of paté in stoppen. In de zomer is het leuk om er een ijsje van te maken in de vriezer. Door op de Kong te kauwen, komt het lekkers eruit en zo is je hond mooi een tijdje zoet. Inmiddels is Kong niet meer het enige merk met vulbare kauwspeeltjes, maar kun je ook hele goede speeltjes van andere merken kopen.

Flostouw

Het flostouw bestaat al heel lang en heel veel honden zijn gek op dit kauwspeelgoed. Ze kunnen er namelijk niet alleen op kauwen, maar je kunt er ook hele leuke trekspelletjes mee doen. Als je hond erop kauwt, zorgt de wrijving van de draadjes ervoor dat zijn tanden ‘geflost’ worden en zo krijgt hij een mooi schoon gebit.

Apporteerspeelgoed

Als je hond apporteren heel leuk vindt, maar z’n apporteerspeeltjes vervolgens gebruikt om z’n kauwdrift op te botvieren, kun je voor een combinatie kiezen. Er zijn extra sterke apporteerspeeltjes, zoals de Kong Extreme Bal die heel goed tegen scherpe tandjes en sterke kaken kunnen.

Kauwspeelgoed hond

Waar je op moet letten bij het kiezen van kauwspeelgoed voor je hond

Om het beste kauwspeelgoed voor jouw hond te kiezen, is het belangrijk om over een aantal zaken na te denken. Een puppy heeft ander kauwspeelgoed nodig dan een volwassen hond en ook het formaat van je hond speelt een rol.

Materiaal

Het is bij kauwspeelgoed extra belangrijk dat het materiaal niet giftig is en ook bij per ongeluk inslikken geen schade veroorzaakt. Rubber, nylon en natuurlijk touw zijn veilige opties. Hou overigens altijd in de gaten of het kauwspeelgoed van je hond losse stukken heeft. Als het speeltje erg beschadigd is, kun je hem vaak beter vervangen.

Grootte

Kies voor een formaat dat past bij je hond. Als richtlijn kun je gebruiken dat je hond het speeltje in z’n bek moet kunnen houden, maar niet door moet kunnen slikken. 

Leeftijd

Puppy’s hebben wel scherpe, maar nog geen hele sterke tanden. Voor een pup kun je dan ook beter iets zachter kauwspeelgoed gebruiken. Je kunt het beste speciaal kauwspeelgoed voor puppy’s kiezen, zoals de Puppy Binkie van Kong.

Stevigheid

Als je hond erg hard kauwt, kun je het beste kauwspeelgoed voor je hond kopen dat extra stevig is. Bij Kong zijn dit bijvoorbeeld de kauwspeeltjes met een zwarte kleur, maar ook andere merken hebben speciale speeltjes voor sterke kauwers.

Samenvatting

Het is voor een hond belangrijk om regelmatig te kauwen. Het zorgt ervoor dat zijn gebit verzorgd wordt en verbetert de doorbloeding van zijn tandvlees. Daarnaast werkt kauwen stressverlagend en helpt het je hond dit om beter in zijn vel te zitten. Wat het beste kauwspeelgoed voor jouw hond is, hangt onder andere af van zijn leeftijd, grootte en hoe hard hij kauwt. Daarnaast heeft elke hond natuurlijk zijn eigen voorkeur. Je kunt kiezen uit kauwspeeltjes van verschillende materialen, zoals nylon, rubber en touw. Ook kun je kiezen voor honden kauwspeelgoed met een smaakje of kauwspeeltjes voor je hond waar je lekkers in kunt stoppen. We hopen dat je na het lezen van dit artikel het beste kauwspeelgoed voor jouw hond hebt gevonden.

Bespaar 50% op alle benodigdheden voor je hond

Dé Dierenwinkel van Nederland