Wat is de beste hondenborstel?

Om de vacht van je trouwe viervoeter in topconditie te houden, is regelmatig borstelen met een goede hondenborstel aan te raden. Honden met een lange vacht kun je zelfs het beste dagelijks met een hondenborstel onder handen nemen. Wat de beste hondenborstel is voor jouw harige vriend, hangt met name af van de lengte en dikte van zijn vacht. In dit artikel vertellen we je alles over verschillende soorten hondenborstels en wanneer welke borstel het meest geschikt is. Lees snel verder als je wilt weten wat de beste hondenborstel is voor jouw hond.

Top 10

1. Furminator Hond Kortharig – Hondenborstel 

Furminator Hond Kortharig - Hondenborstel 

De beste hondenborstel is zonder twijfel de Furminator. Deze borstel verwijdert zeer effectief tot wel 99% van de losse haren uit de ondervacht. Hierdoor zal je hond veel minder tot bijna niet meer uitharen. De borstel verwijdert alleen haar uit de ondervacht en doet dit zonder de huid of de bovenvacht te beschadigen.

De Furminator heeft daarnaast een ergonomisch ontwerp, hij ligt goed in de hand en is zo gevormd dat je gemakkelijk het lichaam van de hond kunt volgen. Deze hondenkam is geschikt voor middelgrote kortharige honden, maar er zijn ook Furminatorborstels speciaal voor langharige honden in verschillende maten.

Je kunt deze hondenborstel bij de volgende webshops bestellen

2. MOWMI Huisdierverzorging – Hondenborstel 

MOWMI Huisdierverzorging – Hondenborstel 

Met de 5-in-1 borstelset van MOWMI heb je alles in huis om de vacht van je hond optimaal te verzorgen. De set bestaat uit een ontviltingskam, anti-verharingskam, borstel, borstel met pinnen en een bad en massageborstel. De ontviltingskam heeft RVS pinnen die helpen bij het verwijderen van lastige knopen en klitten. De anti-verharingskam is ook van RVS en verwijdert losse haren uit de ondervacht waardoor je hond 95% minder uithaart.

De borstel is ideaal voor het verwijderen van fijne haartjes en losse schilfers. De pinnenborstel is handig om klitten en losse haren te verwijderen. Tot slot kun je met de bad en massageborstel losse haren verwijderen in bad en daarnaast stimuleert de borstel de bloedcirculatie.

Je kunt deze hondenborstel bij de volgende webshops bestellen

bol.com Bol.com
niet op voorraad
Bekijken

3. Emmy’s Borstel Handschoen Voor Dieren 

Borstel Handschoen Voor Dieren 

Deze flexibele borstelhandschoen maakt het mogelijk om zelfs dieren die een hondenborstel spannend vinden gemakkelijk te borstelen. De siliconen handschoen met nopjes haalt losse haren uit de vacht en helpt vuil te verwijderen.

De meeste honden vinden een massage met deze borstelhandschoen heerlijk. Je kunt deze hondenborstel dagelijks gebruiken en hij is zowel voor honden, katten, konijnen als paarden geschikt.

Je kunt deze hondenborstel bij de volgende webshops bestellen

Waarom een hondenborstel

Een hondenborstel verzorgt de vacht van je hond, maar dat is niet de enige reden om je hond te borstelen. Hieronder lees je wat de voordelen van een goede hondenborstel zijn.

Verharing

Bijna alle honden verharen van tijd tot tijd en veel honden haren zelfs het hele jaar door uit. Menig hondenbaasje heeft een dagtaak aan het opvegen en stofzuigen van hondenhaar in huis. Door je hond met een goede hondenborstel te borstelen, wordt dit vaak een stuk minder. Losse haren in de vacht kunnen voor de hond ook kriebelen, het is voor onze harige vrienden zelf dus ook prettiger als de losse haren regelmatig uit hun vacht worden gekamd.

Lees ook: Wat is de beste stofzuiger voor hondenharen?

Vuil en viezigheid

In de vacht van je trouwe viervoeter blijft van alles hangen. Na een fijne wandeling in het bos, park of op het strand, neemt je hond een hele hoop rommel mee in huis. Met een flinke borstelbeurt kun je ook een hoop van dit vuil verwijderen.

Knopen en klitten

Met name langharige honden krijgen knopen en klitten in hun vacht als ze niet regelmatig geborsteld worden. Met een goede borstel hou je de vacht vrij van klitten en gaat het haar niet vervilten. Als het haar al vervilt is, kun je dit met een speciale ontvilter verwijderen. Vervilt haar is heel vervelend voor de hond, omdat het kan gaan trekken aan de huid.

Doorbloeding

Een stevige borstelbeurt is goed voor de doorbloeding van je hond. Doordat de nopjes door de vacht heen de huid raken, wordt de huid gemasseerd. De meeste honden vinden dit heel fijn en de verbeterde doorbloeding zorgt voor een gezondere huid en vacht.

Betere band

Wanneer je je harige vriend borstelt, heb je 100% aandacht voor hem. Dit één-op-één contact is goed voor jullie band. Grote kans dat jouw hond je nog leuker gaat vinden en dat jullie band nog sterker wordt.

Hondenborstel beste

Soorten hondenborstels

Er zijn verschillende soorten hondenborstel verkrijgbaar met elk hun eigen voor- en nadelen. Hieronder vertellen we je welke borstel in welke situatie de beste keuze is.

Borstel met pinnen

Een hondenborstel met pinnen is ideaal om knopen uit de vacht te halen, vuil te verwijderen en tegelijkertijd de huid te masseren. Je hebt borstels met pinnen gemaakt van verschillende materialen. RVS is ideaal voor honden met een dikkere vacht, het materiaal is stevig en ko goed door de vacht doordat de pinnetjes smal zijn. Als je hond een hele dunne vacht en/of gevoelige huid heeft kun je het beste een hondenborstel met houten, kunststof of rubberen pinnen.

Zachte borstel

Om vuil uit de vacht te verwijderen en de haarstructuur te herstellen kun je het beste een zachte hondenborstel gebruiken. Een zachte borstel heeft haren die de vacht mooi glad maken en laten glanzen. Ook losse haren worden met deze borstel goed verwijderd.

Uitdunborstel

Als je hond erg veel uithaart, kun je met een speciale uitdunborstel zijn ondervacht uitdunnen. De beste hondenborstel hiervoor is de Furminator. De kammetjes van een uitdunborstel gaan door de bovenvacht heen en beschadigen deze niet. Doordat de kammetjes de ondervacht goed bereiken, wordt deze uitgedund en haart je hond een stuk minder uit.

Klittendam of ontvilter

Honden met lang haar kunnen soms klitten in hun vacht krijgen. Doordat de haren aan elkaar vast zitten, kan dit gaan trekken aan de huid en dat voelt niet fijn voor je hond. Met een speciale klittenkam of ontvilter kun je de klitten en vervilte vacht verwijderen zonder dat het je hond pijn doet. Deze klikkenkam van TwinQ wordt door vele hondenbaasjes geprezen.

Borstelhandschoen

Met name als je hond borstelen spannend vindt is dit de beste hondenborstel. De borstelhandschoen voelt niet ineens heel anders dan je hand, maar is wel een stuk efficienter in het verwijderen van loszittende haren. Vaak zijn deze handschoenen gemaakt van siliconen en daar blijven losse haren en vuil goed aan vastzitten. Doordat het een handschoen is, kun je gemakkelijk de contouren van het lichaam volgen.

FAQ

Hoe vaak moet ik mijn hond borstelen?

Het hangt met name van de lengte van de hondenvacht af hoe vaak hij geborsteld moet worden. Honden met lang haar kun je het beste elke dag borstelen. Honden met halflang haar of een dikke vacht, hebben meestal genoeg aan 2 of 3 borstelsessies per week. 

Honden met kort haar hoeven voor hun vacht niet zo vaak geborsteld te worden. Als ze in de rui zijn, kan dagelijks borstelen wel helpen om de losse kriebelende haren uit de vacht te verwijderen. Daarbij is borstelen goed voor de huid en vinden de meeste honden het erg lekker om geborsteld te worden. Het kan dus zeker geen kwaad om ook een kortharige hond regelmatig te borstelen.

Samenvatting

Een goede hondenborstel helpt de vacht van je hond in goede conditie te houden en beperkt de hoeveelheid haar die hij in huis verliest. Er zijn verschillende soorten hondenborstels. Wat de beste hondenborstel is voor jouw trouwe viervoeter, hangt met name af van de lengte en dikte van zijn vacht. Een borstel met pinnen is voor bijna elke vacht geschikt. Hetzelfde geldt voor de zachte borstel. Als je hond het hele jaar door uithaart en een dikke ondervacht heeft, kun je het beste een hondenborstel kiezen die de ondervacht uitdunt. Voor honden die borstelen spannend vinden of een gevoelige huid hebben, is een borstelhandschoen de beste hondenborstel. We hopen dat je na het lezen van dit artikel een goede hondenborstel voor je hond vindt.